A Baba-Mama Szabadidő és Életmód Alapítvány bemutatása

A Baba-Mama Szabadidő és Életmód Alapítvány 2004 januárjában alakult azzal a céllal, hogy az anyukák, kismamák, nők, fiatalok, és gyermekek számára mozgáslehetőséget biztosítson, igény szerint gyermekfelügyelettel egybekötve.

Missziónk, az Eger és Eger környéki nők és családjaik testi-lelki egészségének megőrzése és fejlesztése.

 Történetünk:Az alapítók elsődleges célja az volt, hogy létrehozzanak Egerben egy olyan helyet, ahol felügyelnek a gyermekeikre, amíg ők tornáznak. Ez az alapgondolat bővült ki aztán szakmai programok és előadások szervezésével, a nők újraintegrálásának a gondolatával. Az első telephelyünk egy 60m2-es lakás volt, melynek egyik szobája tornateremként, a másik gyerekmegőrzőként működött közel 30 fős vendégkörrel. Mivel a szolgáltatásainkat igénybe vevők száma fokozatosan nőt az elmúlt 10 évben, így igyekeztünk egy olyan bérleményt találni, mely magában rejti a teremlétszám bővítésének lehetőségét és ezáltal a szolgáltatások sokszínűségének a biztosítását is. Így 2009. szeptemberétől telephelyünk Egerben a Törvényház út 3. szám első emeletén található. A 2009-es év nemcsak infrastrukturális, hanem humánerő-forrásbeli változásokat is hozott: a Baba-Mama Alapítvány életében: kuratóriumunk 70 százalékban lecserélődött és az új tagok új lendületet és új gondolatiságot hoztak a szervezet életébe. Így a már meglévő szolgáltatások mellé újabb célok kerültek kitűzésre.

2014-ben került sor az alapítvány telephelyén teljeskörű felújítására, valamint az eszközállomány bővítésére is. A mozgásporgramok területén is megújultunk, mivel olyan tornaprogramokat is beemeltünk kínálatunkba, amelyek kifejezetten a férfiakat célozzák meg, ezzel segítve a családok egészségtudatosságosabbá válását.

Az alapítvány munkájának folyamatosságát 11 önkéntes segíti.

Alapítványunk a munkaerő piacon is megjelenik, hiszen 2004 óta folyamatosan foglalkoztatunk min. 1 fő munkavállalót.

Jelenlegi munkavállalónk foglalkoztatását a TÁMOP 1.4.1-12/1-2013-0131 „Munkahelyteremtés a Baba-Mama Szabadidő és Életmód Alapítványnál” projekt keretén belül valósítjuk meg. A támogatás időszaka: 2014. 04.01. -2015.06. 30.

 Az alapítvány főbb kisprojektjei:

- Családi Sportnap: 2009 óta szervezzük az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Családi Sportnapunkat. A rendezvény célja egyrészt a mozgásra ösztönzés, másrészt az Alapítvány munkájának megismertetése. A Családi Sportnap egy egész napon át tartó, minden korosztályt megcélzó különféle tornafoglalkozásokat bemutató (pilates, hatha jóga, step aerobik, alakformálás, ironbox stb.) térítésmentesen látogatható nyílt nap. A rendezvény ideje alatt gyermekfelügyelet is igénybe vehető. Az tapasztaljuk, hogy igény van a díjmentes sportrendezvényekre a városban, az elmúlt évek látogatói már keresik/várják ezt a programot.

- Idősen is Fitten program – idősek tornája. Már heti 4 alkalommal tartunk tornát a programban résztvevők számára. Az eredményt nem csak a tornák számának növekedésében tudjuk sikeresnek, hanem a vendégek egészségi állapotnak fejlődésében. Ezt időnkét egy ún. fittségi teszt segítségével mérjük az időseken, mely pontos képet ad a pozitív változásról.

- Mozgásfoglalkozások biztosítása nőknek és férfiaknak a hét 5 napján A foglalkozások ideje alatt gyermekfelügyelet igénybe vehető.

Együttműködések, partnerkapcsolatok:

- Heves Megyei Kapunyitogató Program : A Nemzeti Művelődési Intézet 2013-ban és 2014-ben megvalósított Kapunyitogató Programjának célja a közművelődési szempontból ellátatlan települések programellátása és közösségfejlesztő kezdeményezések beindítása volt. A Baba-Mama Szabadidő és Életmód Alapítvány rekreációs sportprogramokkal valamint életmód tanácsadással mutatkozott be. A sikeres programsorozat összesen közel 2000 főt szólított meg.

- Munkahelyi egészségfejlesztés

Jelenleg 3 mulitnacionális céggel állunk kapcsolatban, mely cégek fontosnak tarják, (Aventics Pneumatika Kft., ZF Hungária Kft. Valamint Zf Lenksystem Kft. ) hogy figyeljenek alkalmazottai egészségi állapotára.

- Az Egri Szabadidő Szekcióval szorosan együttműködve 3 éven át aktívan részt vettünk az Eger Ünnepe programsorozat szervezésében és lebonyolításában (2008-2009-2010), valamint a program pályázatának kezelésében, a pénzügyi elszámolás elkészítésében.

- Eger város rendezvényein végzett önkéntes munkáink: A Barokk Futóversenyen 2008. óta az Alapítvány önkéntesei tartják a bemelegítő edzést.Minden év szeptember 22-én az Autómentes Világnap keretein belül különféle gyermekfoglalkozásokat szervezünk és bonyolítunk le önkéntes tevékenység formájában (sorverseny, aszfaltrajz, egyéb mozgásos feladatok) A Föld Napja rendezvényen 2008-óta biztosítjuk az eszközeinket az interaktív játszóház megrendezéséhez.

- A Baba-Mama Alapítvány folyamatosan keresi a kistérségben működő cégekkel való kapcsolatfelvételt:

- 2013. májusában részt vettünk az egri Norma Alapítvány szervezésében a Meghívó a civilekhez rendezvényen, ahol a civil és vállalkozói szektor szereplői mutatkoztak be egymásnak és keresték az együttműködési lehetőségeket.

- 2012-ben felléptünk, majd 2013-ban már standdal is megjelentünk az Agria Parkban megrendezett 2 napos Junior Expon. Ezen kívül tartottunk step, iron box, gimstick, zumba és jóga bemutatót is:

http://juniorexpo.hu/iv-junior-expo-kisero-programok/